Kawan

2 Februari 2010 at 13:27 2 comments

Semalam, ada seorang rakan aku yang dah lama aku tak jumpa. Tiba-tiba sahaja aku mendapat panggilan dari dia untuk berjumpa. Pelik juga, apekejadah dia sanggup bertandang ke tempat tinggal aku yang jauh ke pedalaman ni. Aku sendiri nak keluar pergi jalan-jalan bandar seminggu sekali pun sikit punya susah. Ah, tak baik berburuk sangka. Ok la tu, ada jugak kawan aku yang sudi berjumpa dengan aku yang nun jauh di pedalaman ni.

Petang tu lepas waktu aku bekerja, kawan aku standby dekat rumah aku. Lepas aku siap-siap, dia ajak aku lepak-lepak kat bandar. Peh, jauh tu. Nanti nak kena hantar aku balik lagi. Takpe la, alang-alang datang dari jauh. Takkan nak bagi tempat lepak minum-minum yang tak best kot.

Sampai kat bandar, kitorang lepak minum-minum makan-makan di sebuah restoran makanan segera milik bumiputera. Selesai ambik order, time-time makan tu kitorang pun borak-borak lah.

‘Ko nak join bisnes tak? Untung beb, bulan-bulan ribu-ribu gak. Bla bla bla ada ceramah bla bla bla kompeni bagi kereta best bla bla bla rugi ko tak join bla bla bla duduk rumah goyang kaki duit masyuk bla bla bla jutawan bla bla bla RM RM RM bla bla bla penapis air bla bla bla bisnes yang takkan rugi bla bla bla…’

Tengah dia syok melabun pasal keuntungan yang akan dia dapat dan maybe aku juga akan dapat, dengan tidak semena-mena tangan aku jadi ringan.

Pprraaaaappp!

Patah meja makan yang kitorang lepak tadi dek kena karate oleh aku. Semua mata memandang kitorang. Aku cakap kat budak-budak yang kerja restoran tu.

‘Takpe dik, abang ni boleh ganti meja ni. Duit dia banyak’

Aku pow duit kawan aku ni RM 50, aku balik rumah naik teksi. Takpe, InsyaAllah 2-3 bulan lagi kawan aku ni mesti dah jadi jutawan punya lah. Apa sangat lah dengan RM50 tu. Tak luak pun.

Rugi aku tak jadi macam dia.

Entry filed under: Cerita Aku. Tags: , , .

Songkok Photoshop

2 Komen Add your own

  • 1. jalanakhirat  |  3 Februari 2010 at 00:25

    Asalamualaikum

    Salam kenal buat kawan.

    Balas
  • 2. sylarius  |  4 Februari 2010 at 19:03

    Waalaikumsalam =)
    salam perkenalan..

    Balas

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


Satu Sekolah Untuk Semua

Arkib

RSS Anak Askar Pencen

  • Terdapat ralat. Suapan ini mungkin tidak dapat dihubungi. Sila cuba lagi.

Kemaskini Twitter


%d bloggers like this: